DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Domovní řád aktualizovaný od 1.9.2018

D O M O V N Í   Ř Á D (aktualizovaný od 1.9.2018)

Článek 1

Úvodní ustanovení

Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání domů, bytů, nebytových prostor, společných částí domu a zařízení v domech lidového bytového družstva (LBD), přičemž základní úprava vzájemných práv a povinností mezi družstvem a jeho členem, či vlastníkem je v této oblasti stanovena občanským zákoníkem a stanovami družstva.

Článek 2

Základní pojmy

  1. Bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k bydlení.

  2. Příslušenství k bytu jsou vedlejší místnosti a prostory k tomu určené, které jsou s bytem užívány (např. sklep, komora mimo byt apod.).

  3. Nebytové prostory jsou jednotlivé místnosti nebo soubory místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jiným účelům, než k bydlení (např. k podnikatelské činnosti, garáže, apod.). Nebytovými prostory nejsou příslušenství k bytu, ani společné prostory (části) domu.

  4. Společnými prostory a částmi domu jsou části domu určené pro společné užívání, zejména vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, kotelny, komíny, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, základy domu, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, rozvody plynu a elektřiny, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům. Dále se za společné části domu považují příslušenství domu (např. studny, oplocení) a stavby vedlejší včetně jejich příslušenství.

Článek 3

Práva a povinnosti z nájmu bytu

  1. Práva a povinnosti z nájmu bytu upravuje občanský zákoník, stanovy Lidového bytového družstva a nájemní smlouva.

  2. Nájemce je povinen řádně užívat byt a společné části domu.

  3. Bytové družstvo je povinno zajistit nájemci družstevního bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu.

  4. Bytové družstvo nebo jím zmocněná osoba má právo po předchozím oznámení nájemci vstoupit do bytu či nebytového prostoru za účelem provedení odečtu měřidla, kontroly, opravy, případné výměny měřidla tepla, studené a teplé vody. Ve výjimečných případech (ohrožení života a zdraví osob, bezprostředně hrozící značná škoda na majetku) bude zajištěno zpřístupnění bytu pomocí orgánů i za nepřítomnosti nájemce.

  5. V zájmu předcházení násilného otevření bytu či nebytového prostoru se doporučuje v případě dlouhodobé nepřítomnosti nájemce oznámit bytovému družstvu místo pobytu nebo adresu a kontakt na osobu zmocněnou ke zpřístupnění bytu.

  6. Nájemci bytů či nebytových prostor jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům nerušený výkon jejich práv. Výkon práv a povinností vyplývajících z nájemního vztahu nesmí bez právního důvodu zasahovat do práva a oprávnění zájmu jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

Článek 4

Společné prostory a zařízení

  1. Společných prostor a zařízení, jimiž se rozumějí všechna místa v objektu, která nejsou přidělena k výhradnímu užívání jednomu nebo několika určitým nájemcům, se užívá jen k účelům odpovídajícím jejich povaze. Společné prostory, zejména vchody, vjezdy, průjezdy, chodby, schodiště, půdy, dvory a podobně, je nutno udržovat volné.

  2. Umístění kočárků a jízdních kol v jiných společných prostorách k tomu určených. Jejich umístění pod schodišti, na chodbách, u zábradlí je nepřípustné.

  3. Ve vnitřních společných prostorách objektů je zakázáno umisťovat motorová vozidla nebo jejich součásti.

  4. Nájemci jsou povinni zajistit, aby v domě či nebytovém prostoru nebyly ukládány látky snadno vznětlivé nebo jinak nebezpečné, nebo stroje, technika a přístroje takové látky obsahující, a aby nebylo užíváno otevřeného ohně.

Článek 5

Prádelny, sušárny, mandlovny

  1. Způsob užívání prádelen, sušáren a mandloven v domě záleží na dohodě nájemníků.

  2. U prádelen, mandloven bez měření spotřeby vody a elektřiny je nájemce povinen bezodkladně po ukončení praní nebo mandlování uhradit paušální poplatky pověřené osobě v domě.

  3. U prádelen a mandloven s měřenou spotřebou vody a elektřiny je nájemce povinen ihned po ukončení praní nebo mandlování provést zápis spotřeby do evidenčního záznamníku a tento bezodkladně vrátit pověřené osobě v domě.

Článek 6

Sklepy a sklepní prostory

  1. Sklepy i ostatní sklepní prostory je nutno udržovat v čistotě a pořádku. Jsou-li ve sklepě ukládány potraviny, učiní nájemce taková opatření, aby nebyly zdrojem výskytu hmyzu a hlodavců. V opačném případě uhradí náklady na případnou deratizaci, kterou je nutno provést.

  2. Ve sklepních prostorách je nutné dodržovat všechna bezpečnostní a protipožární opatření. Zejména je zde zákaz kouření a manipulace s otevřeným ohněm. Zdržování osob nebydlících v objektu je zde rovněž zakázán.

  3. Nájemce, kterému bylo dovezeno palivo, je povinen se ihned postarat o jeho uložení na určené místo a řádně očistit chodník a společné prostory.

  4. V bytě, na schodech, chodbách, balkonech apod. se nesmí štípat dříví. Nesmí se štípat ani ve sklepě, jestliže je pro tento účel vyhrazeno jiné místo.

Článek 7

Informační zařízení a reklamy

  1. Vývěsky, nápisy a jiná informační nebo reklamní zařízení na domovních průčelích, oploceních i uvnitř objektu mohou být umístěna jen se svolením  LBD Č. Budějovice. Netýká se vývěsek a informačních tabulí umístěných uvnitř objektu sloužících výhradně pro potřeby členů příslušné samosprávy družstva.

  2. Nájemce bytu je povinen označit svou jmenovku na zvonkovém panelu a poštovní schránce.

  3. U podnikatelských subjektů podnikajících v nebytových prostorech lze umístit označení provozovny pouze v rozsahu uděleného souhlasu LBD Č. Budějovice.

Článek 8

Stavební úpravy a jiné změny v objektech

  1. Stavební či jiné úpravy a změny spojené se zásahem do zdí a fasády domu jsou přípustné pouze se souhlasem LBD  podle platných stanov a případného povolení příslušného stavebního úřadu.

  2. V opačném případě  je vlastník oprávněn požadovat, aby takovéto úpravy bez souhlasu LBD byly uvedeny do původního stavu na náklad toho, kdo stavbu či úpravu provedl.

  3. Zřízení venkovní antény pro příjem televizního, satelitního či internetového připojení je možné jen se souhlasem LBD a za předpokladu, že tuto práce provede odborná firma. Pokud tuto anténu a kabelové vedení zřídí bez souhlasu LBD, může družstvo rozhodnout o jejich odstranění nebo přemístění na náklady zřizovatele.

  4. Je nepřípustné činit jakýkoliv zásah do nově opravených a zateplených fasád domů LBD.

Článek 9

Vyvěšování a vykládání věcí

  1. Nájemce bytu nesmí bez písemného souhlasu LBD umisťovat na vnější konstrukce např. balkonů, lodžií, oken a fasádu jakékoliv zařízení a objemnější předměty.

  2. Květiny v oknech, na balkonech apod. musí být zabezpečeny proti pádu. Při zalévání je třeba dbát na to, aby voda nestékala a nesmáčela zdi.

  3. Na balkonech a lodžiích může být vyvěšené prádlo a ostatní věci jen takovým způsobem, aby to neobtěžovalo, resp. neobtěžovalo ostatní nájemce. Při sušení prádla je nutné dbát na to, aby nedocházelo ke znečišťování okolí (např. odkapávající vodou).

Článek 10

Zajištění pořádku a čistoty v domě

  1. Nájemce a osoby s ním bydlící jsou povinni udržovat v domě pořádek a čistotu. V případě, že úklid provádí sami nájemníci bytů, jsou tito povinni podílet se na úklidu společných prostor v domě, zametání a mytí schodů a chodeb, udržování čistoty ve sklepě a půdě, čištění schodišťových oken, zábradlí, osvětlovacích zařízení, vchodových dveří a dodržování pořádku na přilehlém dvoře nebo zahradě.

  2. Vyklepávání koberce a rohoží je možné pouze na místech k tomu určených.

  3. Odpadky se smí vysypávat pouze do nádob k tomu určených a takovým způsobem, aby byla zachována co největší čistota. Nádoby na domovní odpad musí být umístěny jen na místech k tomu určených. Úklid se provádí i kolem popelnic a kontejnerů.

  4. Úklid společného dvora a sekání trávy na zahradě zajišťuje domovník nebo nájemníci po předchozí vzájemné dohodě.

Článek 11

Otevírání a zavírání domu

  1. Nájemci jsou povinni zamykat vchodové dveře domu v době od 22.00 hodin do 06:00 hodin. V případě, že se nájemníci domluví na tom, že dům bude uzamčen neustále, jsou všichni uživatelé domu toto rozhodnutí povinni respektovat, ale musí být zámek vchodových dveří opatřen knoflíkem, aby byly splněny protipožární předpisy pro únikové cesty.

  2. Klíče od společných prostorů a zařízení domu včetně prostorů, kde je umístěn hlavní uzávěr plynu, vody apod. jsou podle rozhodnutí OS uloženy na určeném místě (např. u domovníka).

Článek 12

Klid v domě

  1. Nájemci bytů, jejich spolubydlící, podnájemníci apod. jsou povinni užívat byt v souladu s dobrými mravy tak, aby neobtěžovali ostatní nájemce nadměrným hlukem.

  2. Doba nočního klid je stanovena od 22:00 hod. do 06:00 hodin. V této době se musí nájemce vyvarovat jakéhokoliv hluku. Navíc není dovoleno od 20:00 hod. do 08:00 hodin hrát na hudební nástroje, produkovat nad míru přiměřenou poměrům hluk z TV aj. hudební produkce a provádět hlučné domácí a řemeslnické práce (vrtání, bourání, praní, luxování aj.) V době od 06:00 hod. do

08:00 hod. je však povoleno provádění běžných prací souvisejících s provozem objektu, zajišťovaných LBD.

  1. Je zakázáno nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy prachem, popílkem, kouřením, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi.

  2. Klid v domě jsou povinni dodržovat i nájemci nebytových prostor.

Článek 13

Chov a držení zvířat

  1. Chov a držení zvířat řeší vyhláška a nařízení příslušného městského úřadu.

  2. Chovatelé zvířat jsou povinni zejména dodržovat zákony, předpisy a ustanovení vztahující se na chov zvířat, jejich ochranu proti týrání a o veterinární péči.

  1. opatřit psa náhubkem a vodit na vodítku ve společných prostorách obytných domů.

  2. dbát na to, aby pes neznečišťoval společné prostory obytných domů.

  3. odstranit psem způsobenou nečistotu (exkrementy apod.).

  4. učinit taková opatření, aby chované zvíře nenarušovalo občasné soužití štěkotem, vytím apod.

          3.  Domácí chov zvířat je povolen výhradně v bytě nájemníka, nikoliv ve sklepě nebo společných prostorách domu. Chov zvířat na zahradě či přilehlém dvoře je možné pouze se souhlasem LBD.

Článek 14

Povinnosti při vzniku požáru

  1. Každý občan je povinen počínat si tak, aby nedošlo ke vzniku požáru.

  2. V případě vzniku požáru je povinen postupovat dle platných poplachových směrnic. Každý požár je nutno ohlásit neodkladně hasičům na telefonní číslo 150 a následně na LBD.

Článek 15

Závěrečná ustanovení

  1. Domovním řádem nejsou dotčena práva ani povinnosti, vyplývající z jiných právních předpisů.

  2. Porušování domovního řádu může být posuzováno jako přestupek, hrubé porušení domovního řádu i jako trestní čin.

  3. Ustanovení domovního řádu se vztahují přiměřeně i na vlastníky bytů v domech a podnájemníky.

  4. Dosud platný domovní řád se zrušuje.